5 Ocak 2013 Cumartesi

Hürrem Sultan kimdir?



Hürrem Haseki Sultan; Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın Nikahlı Eşi, II. Selim’in Annesi.
Osmanlı tarihinin en ünlü kadınlarından birisi olan Hürrem Sultan, dillere destan zekâsı, akıl almaz cesareti ve ihtiraslarıyla sadece döneminin değil tüm zamanların en meşhur kadınlarından biri olmayı başarmıştır.




Cariyelikten sultanlığa...

Lehistan’a bağlı Rutenya’da 1500-15006 yılları arasında dünyaya geldiği rivayet edilen Hürrem Sultan’ın doğum adı Alexandra Lisowska’dır. Genç yaşta Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın haremine alınan ve ismi Hürrem olarak değiştirilmekle birlikte Kanuni’yle ilk nasıl ve ne zaman karşılaştığına dair kesin bir bilgi yoktur.

Kısa sürede padişahın gönlünü çalan Hürrem ilk şehzadesi Mehmet’i doğurduktan sonra sarayda güçlü bir konuma yükselir ve haremde söz sahibi olmaya başlar. Bu dönemde itibaren gerek tahtın Kanuni’den sonraki varisi Şehzade Mustafa’nın annesi Mahidevran Sultan gerek padişahın danışmanı ve can dostu Pargalı İbrahim ile amansız bir iktidar mücadelesine giren Hürrem, bu mücadelelerin hepsinde başarılı olur. 

Hem Şehzade Mustafa’nın hem de Pargalı İbrahim’in boğdurtulmasında büyük rol aynadığı söylenen Hürrem, zamanla sarayın en güçlü kadını konumuna yükselir. Kanuni’den üç erkek ve bir kız çocuk dünyaya getirir.

Kanuni’den sonra oğlu Selim’in tahta çıkmasını sağlamış olsa da Hürrem padişahtan yaklaşık sekiz sene önce hayata gözlerini yummuş ve asla Valide Sultan unvanına erişememiştir.

Kanuni Sultan Süleyman’la nikâhlanan Hürrem Sultan, imparatorluğun ilk cariye padişah eşidir. Aynı zamanda Yıldırım Bayezid’den itibaren Osmanlı padişahlarının evlenmeme uygulaması ilk kez Kanuni ve Hürrem arasında yapılan nihâh ile bozulmuştur.

Adem Suad
ademsuad@gmail.com

0 yorum:

Yorum Gönder