5 Ocak 2013 Cumartesi

Kanuni'nin Eşleri Kaç Tanedir?




Her Osmanlı padişahının olduğu gibi Kanuni Sultan Süleyman’ın da son derece büyük bir haremi vardı.
Birçok cariyenin ve harem ağasının bulunduğu haremi padişahın annesiyle birlikte padişahın çocuklarının anneleri, yani eşleri yönetmiştir. Kanuni Sultan Süleyman’ın şehzadelerini doğuran sultanlar şunlardır:



  • Fülane Hatun
  • Mahidevran Sultan
  • Hürrem Sultan
  • Gülfem Hatun

Fülane Hatun

Sultan Süleyman'ın ilk eşidir. Gerçek adı bilinmemekle birlikte 1512'de dünyaya gelen Şehzade Mahmud’un annesidir. Gülfem Hatun ile aynı zamanlarda yaşadığı düşünülmektedir. Şehzade Mahmud’un dokuz yaşında hastalıktan öldüğü bilinmektedir.

Rivayete göre bu dönemde Mahidevran Sultan’ın kendisine sunulmasıyla I. Süleyman, Fülane Hatun ve şehzadesiyle ilgilenmemiş, dolayısıyla Fülane Hatun gözden düşmüştür. 
Mahidevran Sultan

Şehzade Mustafa’nın annesi. Cariye kökenlidir. Güzelliği ve zekâsıyla padişahı etkilediği ve gözdesi olduğu söylenir. Oğlu Mustafa çok uzun süre tahtın en güçlü adayı olarak anılmış ancak Hürrem Sultan’ın gazabından kurtulamamıştır.

Süleyman’ın haremine Süleyman daha Manisa’da şehzade olduğu dönemde girmiştir. Oğlu Mustafa’nın öldürülmesi ve Hürrem’in haremi yönetmeye başlamasıyla zor bir dönem geçirmiştir.



Hürrem Sultan

Osmanlı’nın gelmiş geçmiş en güçlü kadınları arasında gösterilir. Kanuni’den sonra tahta geçen II. Selim’in annesidir. Kanuni’nin tahtta olduğu uzun bir süre içerisinde imparatorluğu yönettiği söylenmektedir.
Kanuni’nin etrafında kendisine engel olabilecek tüm rakipleri bir bir elemiş ve haremin iktidarını ele geçirmiştir. Kanuni’nin tek nikâhlı eşidir. Onunla birlikte ilk kez bir Osmanlı padişahı cariye kökenli bir kadınla evlenmiştir. Ayrıca onunla birlikte padişahların nikâhlanması geleneği tekrar başlamıştır.

Gülfem Hatun

Süleyman’ın Hürrem’den önceki ve sonraki gözdesi olduğu rivayet edilir. Şehzade Murat’ın annesidir. Sultan Süleyman’ın emriyle öldürüldüğü söylenir. 
Üsküdar’da bulunan Gülfem Hatun Camii kendisi tarafından yaptırılmıştır. Mezarı da hâlâ bu caminin avlusunda yer almaktadır.

Adem Suad
ademsuad@gmail.com

0 yorum:

Yorum Gönder